Een ingroeiende teennagel komt het vaakst voor op je grote teen. Maar het kan op al je nagels voorkomen. Een nagelrand of een gedeelte van de nagel drukt dan teveel in de huid. Dat geeft aanleiding tot irritatie, eelt, roodheid, likdoorn of ontsteking. Ingroeiende nagels komen veel voor bij pubers. Vaak zijn dunne nagels in combinatie met te kleine of te smalle schoenen de oorzaak.

Voorkomen van ingroeiende nagel:

  • knip je nagel recht en niet te kort af;
  • knip geen hoekjes af, want dit veroorzaakt juist ingroei;
  • knip je nagels als je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels zijn dan nog zacht vanwege het vocht. Daardoor zijn ze makkelijker te knippen;
  • draag schoenen waarin je tenen zowel in de breedte als in de hoogte voldoende ruimte hebben;
  • vermijd te strakke sokken;
  • transpirerende voeten maken de huid week. Daardoor kan de nagel eerder ingroeien.

Een ingroeiende nagel behandel ik door het stuk nagel dat in je huid drukt met de frees weg te vijlen en af te vlakken . Aan het einde van de behandeling vul ik de ontstane lege ruimte op met copoline om de nagelgroei in goede banen te leiden.

Tijdige behandeling van ingegroeide nagels voorkomt vervelende ontstekingen. Wacht niet te lang met je bezoek aan de pedicure. Ingegroeide nagels gaan namelijk niet vanzelf over. De pedicure heeft het juiste gereedschap. Ga vooral niet proberen dit probleem zelf op te lossen.

LET OP: Mensen met een ontstoken ingroeiende nagel verwijs ik door naar hun huisarts.